Általános információk

Lehet egy kérdésem?

Csak azután kérdezz a Staff tagoktól illetve a Helpdeskektől, miután figyelmesen elolvastad a GY.I.K és a Szabályzat részt az oldalon.

Ha kérdezel térj egyszerre a lényegre, kérdezz egyértelműen, jelöld meg pontosan a probléma forrását. Ha technikai jellegű gondod van igyekezz a lehető legpontosabb információkat megadni (milyen kliens, verziószám, mit ír ki a program, tűzfal típusa...).

Kliensekkel, aktív-passzív móddal és egyéb ilyen jellegű technikai kérdésekkel kapcsolatosan a
Helpdesk menüpont alatt található felhasználókat keressétek (Staff tagokat NE!), és csak azokban a témákban, amit megjelöltek, hiszen abban tudnak segíteni.

A moderátorokat, adminokat, tulajokat kizárólag olyan ügyben keressétek, melyet egyéb módon biztosan nem tudtok megoldani.Mi az a BitTorrent?

A BitTorrent egy P2P (peer-to-peer) fájlcserélő protokoll, amelyet Bram Cohen fejlesztett ki.
Működési alapelve: a BitTorrent a letöltő felhasználók feltöltési sávszélességét kihasználva hatékonyabbá tudja tenni a fájlok terjedését. Tehát minden letöltő felhasználó egyben feltöltő is. Ez úgy lehetséges, hogy az eredeti adatmennyiséget szegmensekre darabolják, majd minden szegmenst más letöltő kap meg. Így a szegmenseket már feltölthetik egymásnak, egészen addig, amíg meg nem lesz mindenkinek a teljes adat. Minél többen töltenek egy fájlt annál gyorsabb lesz a letöltés.


A BitTorrent egyik sajátossága: "minél többet adsz, annál többet kapsz". Ezért lehet az, hogy minél többen töltenek valamit, annál gyorsabban lehet letölteni. Ezért sem érdemes lekorlátozni a feltöltésed, mert lassabban fogsz tudni letölteni.

Általános fogalmak (Torrent, Tracker, Peer, Slot, Warn, Arány, Passkey, Seeder, Leecher, Feltöltő )

• Torrent: Ez egy fájl, ami tartalmazza a tracker címét, a megosztott fájlok nevét, a pieces (darabok) számát, méretét és a hash-t.

• Tracker: Egy központi szerver program, mely egyrészt a torrent fájlok tárolására hivatott. Tárolja, hogy melyik torrentet melyik peer tölti és statisztikát gyűjt. A tracker nem vesz részt az adatcserében, csak közvetít a peerek között. Ha nem megy a tracker, nincs forgalomelszámolás, tehát az arányod sem változik.

• Peer: Csomópont. Egy másik számítógépen futó kliens, főképp azokat a klienseket értjük ezen, amelyek még nem az egész fájlt, csak részeit birtokolják.

• Slot: A LE- illetve FELtöltések száma. A Szabályzatban meghatározott, rangtól függő érték.

• Warn: Figyelmeztetés. A Feltöltési jogok megvonását jelenti. Ha valaki warn-t kap a neve mellett megjelenik egy sárga háromszög felkiáltójellel. A warn időtartama változó (1-8 hét), és csak attól függ, hogy milyen súlyos hibát vétettél. 5 figyelmeztetés vagy 8 hét figyelmeztetésben töltött idő az oldalról való törlést vonja maga után.

• Arány: Ez egy számított érték. "Arány" = "Összes feltöltés" / "Összes letöltés". Természetesen minnél nagyobb, annál jobb. A fenti menüsornál, valamint a profilodban nézheted meg, hogy mekkora az arányod. Amennyiben sokat töltesz le az oldalról, az arányod csökkenni fog, ellenkező esetben pedig növekedni. Ettől az értéktől függ, hogy milyen "rang"-ot birtokolhatsz az oldalon.

• Passkey: Azonosítókulcs. Egy 16 karakterből álló kulcs, minden felhasználó egyedi azonosítóval rendelkezik. Amikor letöltesz egy torrentet akkor az azonosítkulcs automatikusan hozzáadódik a torrent fájlhoz. Ezáltal a tracker tudni fogja, hogy ki tölti a torrentet. Mindig tartsd biztonságban az azonosítókulcsod, ne add ki senkinek! A Beállításokban tudsz új azonosítókulcsot készíteni, ha szükségét érzed (pl.: valaki más tölt le a Te felhasználóddal). Ha új kulcsod van, akkor a gépeden lévő torrenteket már nem tudod használni (nem fog elindulni a letöltés, "Invalid passkey" hibaüzenetet fogsz kapni), újra le kell töltened őket!

• Seeder: Az a peer, akinek megvan az összes adat (100%).

• Leecher: Az a peer, aki még lefele tölti az adatokat (<100%), ha letöltötte seeder lesz belőle.

• Feltöltő: Gyors (min. 20 Mbit/s) feltöltéssel rendelkező felhasználó, különleges jogokkal (anonim feltöltési lehetőség, korlátlan slot, nincs feltöltési korlát). Feltétel, hogy aktívan tevékedjen az oldalon, amely leginkább új torrentek feltöltésében nyilvánul meg. A rang kiosztása nem automatikus, ha szeretnél Te is feltöltő lenni, töltsd ki az űrlapot, melyet a feltöltés résznél érhetsz el.
 • [ Oldal tetejére ]    

Aktív-Passzív mód

Miért írja azt hogy a kapcsolatom passzív? (És miért fontos ez?)

A tracker úgy látja, hogy tűzfal mögött vagy NAT-olt hálózatban vagy, és nem tudsz bejövő kéréseket fogadni.

Ez azt jelenti, hogy más userek nem fognak tudni kapcsolódni hozzád, csak te hozzájuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy te csak aktív userektől fogsz tudni letölteni, szintén passzívaktól nem.

A probléma megoldása az lehet, hogy nyitsz a tűzfalon egy portot a bejövő kapcsolatok számára (amely portokat a kliensedben állíthatod be) vagy a NAT szerveren beállítod, hogy alap NAT-olást alkalmazzon a megadott portokon a NAPT helyett. (Ezek nagyon eltérőek lehetnek különböző router típusoknál.) Nézd meg a router leírását, vagy weboldalát.

Portforward.com
 • [ Oldal tetejére ]    

Felhasználói információk

Elfelejtettem a felhasználói nevem vagy jelszavam!

ITT kérheted a jelszavad pótlását!


Megváltoztathatom a felhasználói nevem?

Nem, a felhasználói nevek nem cserélhetők le, ezért jól gondold meg, hogy mivel regisztrálsz be az oldalra, hiszen később azt NEM cserélheted le!


Törölhetem a regisztrált felhasználói nevem?

Nem, az oldalnak nem áll szándékában senkit sem törölni, és nincs is rá lehetőség, kizárólag ban van!


Nem tudok belépni!

Ennek több oka lehet. Leggyakoribb, hogy a cookie-k (sütik) nincsenek engedélyezve a böngésződben. Engedélyezd őket, vagy ha ez megvolt, töröld az oldalhoz tartozókat. Ha elfelejtetted a jelszavad, kérj jelszó emlékeztetőt.


Miért jelenik meg az IP cím a profilomban?

Ezt az információt kizárólag Te, és az oldal vezetői látják Rólad. A többi felhasználó számára rejtve van.


Milyen rangok vannak?

• Újonc: Minden felhasználó, aki újonnan regisztrál az oldalra ebbe a kategóriába kerül 2 hétig. Két hét elteltével az aktuális aránynak megfelelő rang kerül kiosztásra. Újonc nem tölthet fel torrenteket. Ne kérd a Staff tagoktól, hogy tegyen át másik rangba, ezt az időszakot mindenkinek végig kell csinálnia.

• Leecher: Ha az arányod 0.50 alatt van és az oldal tagja vagy több, mint két hete ebbe a kategóriába kerülsz. Maximálisan 5 torrentet futtathatsz. Ha az arányod 0.30 alá esik (5 Gb letöltés felett), a rendszer automatikusan töröl az oldalról.

• Felhasználó: Ha több, mint 2 hete tagja vagy az oldalnak és az arányod 0.50 és 1.05 között van akkor felhasználó leszel. Ha az arányod 0.50 alá esik akkor automatikusan a leecher kategóriába kerülsz. Ha az arányod 1.05 fölé megy akkor előléptetnek tagnak.

• Tag: Ha több, mint 2 hete tagja vagy az oldalnak és az arányod 1.05 felett van és van legalább 10GB feltöltött adatmennyiséged akkor igazi tagja leszel az oldalnak. Ha az arányod 1.05 alá esik akkor vissza leszel minősítve felhasználónak.

• Feltöltő: Ezt a rangot kizárólag nagy feltöltéssel rendelkező tagok kaphatják meg. Chello és ADSL userek nem lehetnek feltöltők, hiába tudnának sok torrentet feltölteni. A minimális sebesség a feltöltővé váláshoz 20 Mbit/s. Ha szeretnél ebbe a csoportba tartozni, töltsd ki a Feltöltés menüpontnál elérhető formot.

• HelpDesk: Önkéntes segítők, torrentel, számítástechnikával kapcsolatos kérdésekben tudnak segítséget nyújtani. Nem rendelkeznek speciális jogokkal (torrent törlése, adatok megváltoztatása), kizárólag segítségnyújtásra szakosodtak.

• ViP: Ezeket a rangokat azok a felhasználók kapják meg, akik nagyon sokat tettek az oldalért. Kérni a bitGround Staff-ot TILOS, hogy nevezzenek ki Téged is!

• Moderátor/Admin/Tulajdonos: Az oldal üzemeltetői. Kérni az bitGround Staff-ot TILOS, hogy nevezzenek ki Téged is!


Milyen jogosultságokkal rendelkeznek a különböző rangban lévő felhasználók?

• Újonc:
- Egyszerre maximálisan futtatható torrentek száma: 3 torrent.
- Naponta feltölthető torrentek száma: 0 torrent.
- Hozzáférhet az egyszerű kereséshez (torrent nevében keres).

• Leecher:
- Egyszerre maximálisan futtatható torrentek száma: 5 torrent.
- Naponta feltölthető torrentek száma: 1 torrent.
- Hozzáférhet az egyszerű kereséshez (torrent nevében keres).

• Felhasználó:
- Egyszerre maximálisan futtatható torrentek száma: 9 torrent.
- Naponta feltölthető torrentek száma: 3 torrent.
- Hozzáférhet az egyszerű kereséshez (torrent nevében keres).
- Elérhetővé válik az átutalás.

• Tag:
- Egyszerre maximálisan futtatható torrentek száma: 16 torrent.
- Naponta feltölthető torrentek száma: 4 torrent.
Egyéb:
- Felkerülhet a Top10-es listára.
- Elérhetővé válik az átutalás.
- Láthatja másik felhasználó Arányát, Fel- illetve letöltött adatmennyiségét, annak profiljában.
- Láthatja másik felhasználó által feltöltött torrenteket, annak profiljában.
- Hozzáférhet a kiterjesztett kereséshez (torrent nevében, leírásban, fájllistában, felhasználó keres).

• Feltöltő:
- Egyszerre maximálisan futtatható torrentek száma: nincs korlát.
- Naponta feltölthető torrentek száma: korlátlan.
Egyéb:
- Felkerülhet a Top10-es listára.
- Elérhetővé válik az átutalás.
- Láthatja másik felhasználó Arányát, Fel- illetve letöltött adatmennyiségét, annak profiljában.
- Láthatja másik felhasználó által feltöltött torrenteket, annak profiljában.
- Hozzáférhet a kiterjesztett kereséshez (torrent nevében, leírásban, fájllistában, felhasználó keres).
- Tud Anonymus-ként torrentet feltölteni. (A feltöltésnél nem látszik a nickneve).

• HelpDesk:
- Egyszerre maximálisan futtatható torrentek száma: nincs korlát.
- Naponta feltölthető torrentek száma: korlátlan.
Egyéb:
- Felkerülhet a Top10-es listára.
- Elérhetővé válik az átutalás.
- Láthatja másik felhasználó Arányát, Fel- illetve letöltött adatmennyiségét, annak profiljában.
- Láthatja másik felhasználó által feltöltött torrenteket, annak profiljában.
- Hozzáférhet a kiterjesztett kereséshez (torrent nevében, leírásban, fájllistában, felhasználó keres).
- Tud Anonymus-ként torrentet feltölteni. (A feltöltésnél nem látszik a nickneve).

• ViP:
- Egyszerre maximálisan futtatható torrentek száma: nincs korlát.
- Naponta feltölthető torrentek száma: korlátlan.
Egyéb:
- Felkerülhet a Top10-es listára.
- Elérhetővé válik az átutalás.
- Láthatja másik felhasználó Arányát, Fel- illetve letöltött adatmennyiségét, annak profiljában.
- Láthatja másik felhasználó által feltöltött torrenteket, annak profiljában.
- Hozzáférhet a kiterjesztett kereséshez (torrent nevében, leírásban, fájllistában, felhasználó keres).
- Tud Anonymus-ként torrentet feltölteni. (A feltöltésnél nem látszik a nickneve).

• Moderátor/Admin/Tulajdonos: Nem publikus.
 • [ Oldal tetejére ]    

Feltöltés

Feltölthetek torrenteket?

IGEN, ha az arányod 0.3 felett van, és nincs figyelmeztetésed! Újoncok valamint figyelmeztetett, feltöltési joguktól megvont felhasználók nem tölthetnek fel torrenteket!
Ha feltöltesz egy torrentet, legalább addig seedeld, amíg rajtad kívül nincs minimum egy másik seeder!Hogyan tölthetek fel torrentet?

Részletes leírást ITT találsz!


Hogyan növelhetem az arányomat új torrent feltöltése nélkül?

Miközben letöltesz valamit, fel is töltesz. Ha végeztél a letöltéssel és hagyod futni a kliensed, az tovább fog feltölteni (természetesen csak ha van letöltő. Ha bezártad a kliensed, ugyanazt a torrent-fájlt megnyitva (és ha kérdezi, a letöltési könyvtárat újra megadva) a kliens folytatni fogja a seedelést.


Ha más forrásból megszereztem valamit, tudom ide seedelni?

Mivel általában mindenhova ugyanaz a release kerül fel, a fájlméret és a fájlok neveinek egyezése esetén természetesen lehet seedelni. Ehhez töltsd le a torrent fájlt az oldalról, a kliensnek add meg a letöltött könyvtárat. Ellenőrzés után már seedeli is (esetleg valamennyit még mellétölt).


Feltölthetem más oldalakra az innen letöltött torrenteket?

Nem. Csak regisztrált felhasználók használhatják a trackert. Értelmetlen más oldalakra feltölteni a mi torrentjeinket, mert akik onnan letöltik úgysem tudnak kapcsolódni a trackerhez, hiszen zárt oldal vagyunk.


Az a felhasználó, aki feltölti máshova a torrenetjeinket kitiltásban részesül!

Természetesen a letöltött fájlokkal azt csinálsz amit akarsz, feltöltheted őket másik oldalra is, ehhez azonban új torrentfájlt kell készítened róla.
 • [ Oldal tetejére ]    

Hogyan használjam a letöltött fájlokat?

*.rar / *.zip / *.ace / stb.: Tömörítő programmal (pl. WinRar vagy pl a tugzip nevű ingyenes program mely minden tömörített formátumot ismer) ki tudod csomagolni a fájlokat. A kitömörítés menete: Jobb gomb a csomagolt fájlok egyikén és válaszd a Kibontás ide (Extract here) sort.
Csak akkor tudsz kibontani 4 GB-nál nagyobb fájlokat, ha NTFS partíciód van.

*.avi: Videó fájl, ezt a fájltípust bármelyik videólejátszó megnyitja. (pl. Windows Media Player, BSplayer, VLC Media Player, Nero ShowTime)
Ha nincs kép vagy hang lejátszás közben, akkor rakj fel egy Codec Packot. (pl. K-Lite Mega Codec Pack, ACE Mega Codec Pack)


*.iso / *.nrg / *.mds / *.cdi / *.cue / *.ccd: Daemon Tools-al vagy Alcohol 120%-al be tudod mountolni a fájlt.
Ezek a programok létrehoznak egy virtuális meghajtót, ami a Sajátgépben egy normál DVD meghajtónak látszik. Kiírás lemezre történhet Alcohol 120%-al vagy Nero-val.


*.mp3 / *.ogg / *.ape / *.flac: Windows Media Player, Winamp, Sonique, Foobar, JetAudio, hogy pár darabot megemlítsünk.
A piacon van még jó pár másik zene lejátszó program, melyek között biztosan megtalálod a neked tetszőt.


*.VOB: Ez egy normál DVD film kiterjesztése. DVD lejátszó programmal (pl. PowerDVD, Nero ShowTime, WinDVD, BSplayer) megtudod nyitni. DVD-re való kiírása esetén a DVD-Videó lehetőséget kell választani (Nero-n belül) és a VOB fájlokhoz tartozó BUP és IFO fájlokat is hozzá kell adni a Video_ts mappához, különben asztali lejátszón nem fog elindulni.
 • [ Oldal tetejére ]    

Letöltés

Hogyan kell a BitTorrenttel letölteni?

Az oldalról közvetlenül csak egy .torrent kiterjesztésű (általában 100 KByte-nál kisebb) fájlt tudsz letölteni. Miután a torrent fájlt letöltötted a gépedre, csak annyi a dolgod, hogy egy klienssel megnyisd azt, és elindítsd a letöltést benne.

Milyen BitTorrent kliensek vannak?

Sok program képes a torrent fájlok kezelésére, és a letöltésre.

EZEN a linken bővebb információt találsz az ajánlott kliensekről.


Bármelyik BitTorrent klienst használhatom?

NEM! Csak az oldalon engedélyezett programok használhatók.

Engedélyezett és javasolt kliensek:
• Deluge (ajánlott)
• uTorrent (ajánlott)
• BitComet
• BitTornado
• TorrentFlux
• BitTorrent


Miért akad meg a letöltésem néha 99%-nál?

Minnél több darabja van meg a letöltés alatt álló adatoknak, annál nehezebb a kliensnek olyan darabokat találni ami még nincs meg. Ezért néha lelassulhat a letöltés, vagy meg is állhat egy időre. Légy türelmes, előbb-utóbb folytatódni fog a letöltés.


Beléphetek és tölthetek egyszerre több gépről?

Igen. A tracker felhasználókhoz rendeli hozzá a torrentet, nem pedig IP címhez. Ha szeretnél több gépről letölteni, nem kell mást tenned mint a többi gépről is bejelentkezni az oldalra, leszedni a torrentet, és elindítani a letöltést.


Miért tölt le a kliensem több adatot, mint amekkora a torrent mérete?

Ez a jelenség az előbb leírtaknak köszönhető, ha a kliensed hibás adatot kap újra le kell töltenie egy részét a fájloknak, és emiatt van, hogy több a letöltött adatmennyiség a torrent valós méreténél.


Miért tűnik el az oldalról egy torrent?

Ennek több oka lehet:
• Az adott torrent az oldal szabályzatába ütközött, hiányos leírással rendelkezett, tiltott anyagot tartalmazott vagy esetleg később derült ki róla, hogy hibás és emiatt egy Staff tag törölte.
• Az adott torrent feltöltője törölte, mert technikai problémája vagy egyéb gondja adódott, ami miatt nem szerette volna, hogy az oldalon maradjon a torrentje. Ebben az esetben elképzelhető, hogy felkerül egy javított változat.
• A rendszer törölte inaktivitás miatt (2 napnál régebben nem csatlakozott hozzá egy peer sem)


Hogyan folytassak egy megszakadt letöltést, hogyan seedeljek újra valamit?

Nyisd meg a torrent fájlt a klienseddel. Amikor megkérdezi, hogy hova szeretnéd letölteni a fájlokat, akkor válaszd azt a könyvtárat ahova már töltöttél. A kliens elintézi a többit.


Hogyan kérhetek újra SEED-et egy régebbi torrent esetén?

Nem tároljuk, hogy ki milyen torrentet töltött le, emiatt nincs utolsó letöltők listája sem. Ha nincs seed egy torrentnél, próbáld meg visszahívni a feltöltőt privát üzenetben (illedelmesen, hisz szívességet kérsz), vagy kérd a torrentet a kérések menüpontban.


Mitől függ egy torrent sebessége?

A letöltési sebesség legnagyobb mértékben a seeder-leecher aránytól függ. A másik fontos tényező a peerek feltöltési sebessége. Amennyiben egy Feltöltő torrentjét töltöd, valószínűleg gyorsabban le fog érni, mintha egy ADSL-el rendelkező felhasználó friss torrentjét töltöd, hisz neki kisebb a feltöltési sebessége.
A sok feltöltő magában még nem garancia a gyors letöltési sebességre, de valószínűsíti azt.


Hogyan növelhetem meg a letöltési sebességem?

• Ne kezdd el letölteni azonnal az új torrenteket! A legjobb sebességet akkor lehet elérni amikor az S/L arány a legnagyobb. Várj, amíg lesz több gyors seeder.
• Próbáld AKTÍV módba rakni a kliensed. Aktív módban több kapcsolatot létrehozni a kliensed, így gyorsabban is tudsz letölteni.
• Korlátozd le a feltöltési sebességed a maximális érték kb. 80%-ra. Ekkor érheted el a lehető legnagyobb letöltési sebességet, folyamatos feltöltés mellett.
• Az egyszerre létesíthető kapcsolatok számának korlátozása. A sok kapcsolat az oprendszert instabillá is teheti. Az otthon használt routerek (NAT vagy tűzfal) estén is előfordulhat lassulás vagy a kapcsolat szétesése, ha túl sok TCP kapcsolat van. Ha ilyet észlelsz, akkor érdemes a kliensben korlátozni a létesíthető kapcsolatok számát 50 és 100 közé. Mindenképpen úgy állítsd be, hogy a lehető legtöbb kapcsolatot engedd, miközben stabil marad az eszköz/oprendszer. Ezt neked kell kikísérletezni.
• A feltöltések számának korlátozása. Ezzel azt adod meg, hogy egyszerre, hány másik kliens tud letölteni rólad. A feltöltési sávszélességedhez mérten állítsd be a feltöltések számát. Ezt bizonyos kliensekben lehet globálisan az összes torrentre és lokálisan is egy torrentre megadni.


Miként befolyásolja a feltöltési sebesség a letöltési sebességet?

• A BitTorrent peerek (kliensek) előnyben részesítik azokat a peereket, amik feltöltenek nekik (amikről tudnak letölteni). Ez azt jelenti, hogy ha A és B ugyan azt a torrentet töltik és A ad néhány darabot (piece) B-nek nagy sebességgel, akkor B megpróbálja ezt viszonozni. Tehát a gyors feltöltés gyors letöltést fog eredményezni.
• A másik dolog a TCP működéséből adódik. Ha A letölt valamit B-től, akkor visszaigazolást küld B-nek, hogy megkapta az adatokat (ezek az úgynevezett ACK-k). Ha A nem tud visszaigazolást küldeni, akkor B nem küld több adatot, vár. Tehát, ha A teljes sebességgel tölt fel, akkor nem marad sávszélessége arra, hogy elküldje az ACK-kat, ezért le fog lassulni a letöltés.


Letöltöttem egy filmet, de mit jelentenek ezek a nevében: CAM/TS/TC/SCR ?

Lásd lejjebb a
RÖVIDÍTÉSEK menüpont alatt.
 • [ Oldal tetejére ]    

Statisztika

Miért nem frissül az arányom?

A kliens csak bizonyos időszakonként frissíti az adatokat a szerveren. Ez minden kliensnél és trackernél változó időtartamot jelent, 5-45 perc között mozog az értéke. Az egyes torrenteknél látható seeder/leecher lista azonnal változik ahogy valaki csatlakozik, de az adataik ugyanúgy csak bizonyos időközönként frissülnek.A leggyakoribb okok amik miatt esetleg mégsem frissül a statisztika.

• A felhasználó csal.
• A szerver túlterhelt vagy egyáltalán nem üzemel. Várj türelmesen, majd megjavul.
• Rossz klienst használsz ami nem tud kommunikálni megfelelően a trackerrel. Cseréld le az ajánlott verziók egyikére.


Mi történik, ha előbb zárom be a klienst mint ahogy frissít?

A kliens indításkor és bezáráskor is jelez a trackernek, így ha bezárod azt is frissülni fognak az adataid az oldalon.


Miért jelenik meg többször a profilomban egy torrent?

Ennek több oka lehet pl.: kifagyott a kliens vagy nem jól állítottad le. Mivel így a tracker nem kapja meg a kliens "event=completed" üzenetét, úgy veszi mintha még mindig töltenél. Ne törődj ezzel majd eltűnik onnan (kb. 40 perc után). A Staff tagok nem tudják törölni a beragadt torrenteket!


Letöltöttem vagy megszakítottam egy torrent letöltését. Miért van még mindig a profilomban?

Néhány kliens nem küld a trackernek üzenetet a letöltés befejezéséről vagy megszakításáról. Egy bizonyos idő után el fog tűnni a torrent a profilodból.
 • [ Oldal tetejére ]    

Letöltöttem egy filmet, de mit jelentenek ezek a nevében: CAM/TS/TC ?

Filmeknél használt rövidítések:

• CAM: A cam egy olyan filmnek a ripje, amit moziból vesznek fel, általában digitális videokamerával. Néha használnak hozzá kamera állványt is, de legtöbb esetben erre nincs lehetőség, és kézben tartva rögzítenek egy filmet. Ha az utóbbi módon történik, akkor elõfordulhatnak az alábbi dolgok: A film alatt nem mindig ülnek nyugton, ezért a kamera rázkódhat, és ezzel együtt a felvett kép is. A hangot a kamera mikrofonja veszi fel, és ezért, hallhatóak elég sok esetben a nézők reakcióik. (pl.: vigjátéknál a nevetés) Nem biztos, hogy megfelelõ szögben (nem pont szemben) ülnek a vászonnak. Ezen tényezők miatt a film minősége gyakran silány, de ha szerencsénk van, akkor szinte vagy teljesen üres teremben, veszik fel, és a hang minősége is viszonylag jó lehet.

• TELESYNC (TS): A Telesyncre ugyan azok a tulajdonságok vonatkoznak mint a CAM-ra, kívéve azt hogy valamilyen külső hangforrsát használ (valószínûleg halláskárosult számára elhelyezett audio bemenet). Egy közvetlen audióforrás nem biztosít egy jó minőségű audio forrást, mert elég sok háttérzaj beavatkozhat. A telesyncet gyakran üres teremben, vagy a vetítőfülkéből veszik fel profi kamerával, mely jobb képminőséget eredményez. Mielőtt letöltenéd, a minőséget ellenőrizd. A Telesync nagy része, rosszul értelmezett CAM minőség.

• TELECINE (TC): Egy Telecine gép digitálisan másolja a filmet a tekercsekből. A hang és kép minõsége nagy jó, de a felvevő berendezés és a költség miatt, ezek a TC-k nagyon ritkák. Általában a film képméretaránya helyes lesz, bár 4:3-as telecinesek is léteztek. Egy nagy példa a nemrég kiadott JURASSIC PARK 3 TC. A TC-t ne keverjük össze a TimeCode-dal, amely egy filmen látható számláló.

• SCREENER (SCR): Egy pre-VHS szalag, amit promóciós célokból küldtek kölcsönzőbe, és más különböző helyekre. A screenert egy VHS szalagon adják ki, és általában 4:3 (teljes képernyő) oldalarányú. A legnagyobb arány a "ticker" (egy olyan üzenet, ami a képernyő alján futva, informál minket a másolás védelmi telefonszámról). Valamint, ha a szalag tartalmaz sorozatszámot, vagy bármely egyéb jelet, amik a szalag forrásához tudnak elvezetni, ezt egy fekete jellel kitakarják az adott rész felett. Ez néha csak egy pár másodperc, de elõfordulhat, hogy az egész film folyamán látható lesz a képernyőn, ami olykor-olykor elég nagy tud lenni. Az eszközöktől függetlenül, a film minősége lehet kiváló, ha eredeti példányból van, de elég silány is lehet, ha egy régi VHS felvevővel, egy másolt szalagról, gyenge digitalizáló berendezéssel készítették. A legtöbb sreenert VCD-n terjesztik el, de előfordulhat SVCD-s próbálkozás is, ami általában jobbnak tűnik.

• DVD-SCREENER (DVDscr): Jellemzői ugyan azok mint a screeneré, csak DVD-rõl szedik le. Általában letterbox, de az eredeti DVD extrái nélkül. A "ticker" legtöbbször nem a fekete csíkon van, és ez nagy mértékben zavarja a filmnézést. Ha a screener készítője elég ügyes, akkor a film nagyon jó minőségű. Általában SVCD-n vagy DivX/XviD-ben terjesztik.

• DVDRip: A végleges, forgalomba került DVD másolata. Ha van rá lehetőség, azelőtt kiadják, mielőtt hivatalosan a boltokba kerüle (Pl.: Star Wars 2. epizód) megint, kiváló mínőségünek kellene lennie. A DVDripeket SVCD-n vagy DivX/XviD-en terjesztik.

• VHS-Rip: Boltban kapható VHS-ről másolják, általában korcsolya/sport videók és XXX filmek.

• TV-Rip: Epizód,mely bármely TV hálózatból származik (legjobbak a kábel/digitális eszközökkel készítettek) vagy "PRE-AIR" műholdokból, amelyeknek néhány nappal korábban körbe küldik a programjait (néha sípolás, sercegés hallható). Néhány program, mint például "WWF Raw Is War", extra részeket tartalmaznak, pl.: fényképezőgép/kommentár-tesztek. A PDTV-t digitális, PCI TV-kártyával szedik le, általában ezzel tudják elérni a legjobb eredményt, és a terjesztők hajlamosak ezeket SVCD-n kiadni. A TV-scene a VCD/SVCD/DivX/Xvid ripeket mind támogatja.

• WORKPRINT (WP): Egy workprint annak a filmnek egy másolata, ami nem volt kész. Hiányozhat belőle, a zene, egyes jelentek. Minősége az egészen kiválótól, a silányig terjedhet. A WP-k nagyon különbözhetnek a végső verziótól (pl.: Men In Blackben nincsenek benne az űrlények, a helyüket színészek töltik be) és valamelyik pedig extra jeleneteket tartalmazhat (Jay és néma Bob)

• DivX Re-Enc: Egy DivX re-enc, egy olyan film, ami az eredeti VCD forrásából volt, újrakódolva egy kicsi méretű DivXbe. Általában a megnevezésük ilyen: Film.Neve.Csapat (1of2) stb. Leggyakoribb csapatok a SMR és TND. Ezeket nem igazán érik meg letölteni, hacsak annyira bizonytalan vagy egy filmben, hogy elég belőle egy 200 MB-s másolat. Általában érdemes elkerülni.

• Watermarks: Sok film Asian Silverekből/PDVDből származik (lásd lejjebb) és ezeket megjelölik a felelős emberek (pl.: készítők), legtöbbször egy kezdőbetűvel vagy egy kicsi logóval, általában a sarkok közül az egyikben. Leghíresebb a "Z" vagy "A" és Globe vízjelek.

• Asian Silvers/PDVD: Ezeket a filmeket ázsia kalózok adják el, és általában néhány csapat hogy sajátjaként tüntesse fel. A silverek nagyon olcsók, hozzáférni is elég könnyű, és ezért könnyű eladni õket. Ez az oka annak, hogy nagyon sok van belőle, főleg kisebb csapatok neveivel feltüntetve, akik nem igazán lesznek hosszabb életüek pár releasénél. A PDVD ugyan ez, csak DVD-n kiadva. Több, cserélhető felirata van, és általában jobb minőségű mint a silver. Ugyan úgy rippelik mint egy normál DVD-t, de általában VCD-ben adják ki.

• PROPER (alkalmas, helyes, megfelelo): A scene szabályai miatt, aki az adott filmbol az elso (például) telesyncet kiadja, az nyerte meg a versenyt. De ha az adott release minosége viszonylag silány, ha egy másik csapatnak ugyanabból a filmbol szintén van telesync-je (vagy ugyanaz a forrás, csak jobb minoségben), akkor a könyvtár nevébe belekerül a "PROPER" jelölés, hogy elkerüljék a 'dupe' (duplikátum, ugyanaz, csak esetleg más néven) jelzést. A "PROPER" a legszubjektívebb jelölés a scene-n, és általában rengeteg ember vitatkozik arról, hogy a PROPER jobb-e, mint az eredeti release. Sok csoport csak azért ad ki PROPEReket, mert félnek, hogy elveszítik a versenyt. A PROPER jelzés oka mindig benne kell hogy legyen foglalva a release .nfo fájljában.

• LIMITED (korlátozott): Egy limited film azt jelenti, hogy moziban történo leadása korlátozott (általában ha kevesebb, mint 250 moziban adják le). Általában kisebb filmeket (mint pl. muvészfilmek) adnak ki limited-ként.

• INTERNAL (belso, belso használatra): Több oka lehet, ha egy release-t internal-ként adnak ki. A klasszikus DVD csapatok sok internal releaset csinálnak, hogy ne legyen belole 'dupe'. A rosszabb minoségu moziripekbol is internal lesz, hogy ne rontsa a csapat hírnevét, vagy a már kiadott ripek (nagy) mennyisége miatt. Egy INTERNAL release ugyanúgy hozzáférheto a csapat társ-sitejain ("affiliate site", a csapattal valamilyen kapcsolatban álló hely, mondjuk ftp) mint a többi, de más siteokra nem vihetoek át a csapat site-opjainak ("site operator", pl az ftp gazdája, üzemeltetoje, felügyeloje, stb) engedélye nélkül. Ennek ellenére néhány INTERNAL mégis kiszivárok az iRC-re vagy a newsgroupokra; ez általában a film népszeruségétol függ. Régebben a Centropy-ról azt mondták, hogy "going internal". Ez azt jelenti, hogy a csapat a releaseit csak a site tagjai és operátorai számára teszi elérhetové. Ez az eredeti definícióhoz képest egy másik jelentés.

• STV: Straight To Video (Egyenesen Videóra). Ezeket a filmeket sosem vetítették mozikban, és éppen ezért jó pár site nem engedélyezi oket.


Oldalarány (KÉPMÉRET-ARÁNY) jelzések:

• WS: A "widescreen" (szélesvásznú, vagy helyesebben: letterbox, ld. (6)), a *FS* pedig a "fullscreen" (teljes képernyos) rövidítése.

• REPACK (újracsomagolva): Ha egy csapat rossz ripet adott ki, ki fognak adni egy REPACK-et is, amely kijavítja a hibákat.

• NUKED (kilove, kifüstölve): Egy filmet több ok miatt nuke-olhatnak. Az egyes site-ok pl. azért, ha megszegik a szabályaikat (pl. "Telesync-et tilos" ), de ha a filmmel valami borzasztóan nincs rendben (pl. nincs zene 20 percig, a 2. CD nem ehhez tartozik, stb) akkor globális nuke történik, és az adott filmet a site-ok között cserélgeto emberek elveszítik a kreditjeiket. (8) A nuke-olt filmek még mindig felkerülhetnek olyan helyekre, mint a p2p vagy az usenet, de jól teszed, ha megnézed, eredetileg miért volt nuke-olva. Ha egy csapat rájön, hogy valami nincs rendben a release-ükkel, ok is kérhetnek nuke-ot.


Nuke okai (másolat, duplikátum):

Itt egy rövid lista arról, hogy általában miért nuke-olnak egy filmet. (foleg DVDRip)

• BAD A/R (rossz oldalarány): Az emberek túl kövérnek/vékonynak tunnek.
• BAD IVTC (bad inverse telecine): A framerate-k átalakításának folyamata hibás volt.
• INTERLACED: Mozgás során fekete csíkok lépnek fel, mert hibás a field order ("félképsorrend" )
 • [ Oldal tetejére ]    
Ez az oldal 39.529 ms alatt készült el, benne 9 SQL lekérdezés 8 ms alatt, 1.516 MB memóriát fogyasztva.